کاهش زردی نوزاد با شیردهی در اولین ساعت تولد
این که شیردهی در اولین ساعت تولد انجام شود مسئله بسیار مهمی برای کاهش زردی نوزاد است. مادران باید دقت داشته باشند که در نیم تا یک ساعت پس از تولد نوزاد حتما اول شیردهی را انجام دهند. هر چه سریعتر شیردهی انجام شود بهتر و آسان تر می توان زردی را در نوزادان کاهش داد. این مسئله حتی برای نوزادانی که به روش سزارین متولد شده اند نیز قابل توجه است. هر گونه تاخیر در شیردهی می تواند روند کاهش زردی نوزاد را مشکل تر نماید. ثابت شده است که شیردهی در ساعت اولیه تولد می تواند جان بیش از یک میلیون نوزاد را در سراسر جهان نجات دهد.
شروع شیردهی از دقایق اولیه تولد نوزاد باعث می شود تا نیازی به درمان های سخت و تهاجمی برای کاهش زردی نوزاد نباشد. از این رو می توان گفت که با انجام این کارهای ساده به اسانی می توان از زردی جلوگیری کرد و یا آن را سریعا کاهش داد. به این ترتیب به احتمال زیادی از درمان های سخت مثل فتوتراپی یا تعویض خون نجات خواهید یافت. در این باب باید پزشکان و پرستاران توصیه های لازم را به مادران ارائه نمایند و آن ها را در انجام این کار یاری کنند.
مشاوره و تشویق می تواند بهترین راهکار در این زمینه باشد.
آموزش شیردهی صحیح به مادران
شیردهی و نحوه درست آن باید به مادران جوان آموزش داده شود.
و روش صحیح در آغوش کشیدن نوزاد توسط مادر و شیردهی از سینه مادر به نوزاد باید به خوبی انجام شود. حمایت های روانی و عاطفی لازم باید توسط خانواده و به خصوص همسر از مادران جوان انجام شود و مشاوران و پرستاران و پزشکان نیز باید در زمینه مراقبت های پزشکی و تغذیه ای به مادران گوشزدهای لازم را داشته باشند. برای این کار می توان در بیمارستان ها یکی از پرسنل مراقبت های پزشکی را مامور رسیدگی به امور شیردهی و آموزش آن به مادران قرار داد.
آموزش شیردهی به مادران در روزهای نخست تولد نوزاد می تواند به کاهش زردی و در بیشتر مواقع پیشگیری از زردی نوزاد کمک نماید. باید به این مسئله توجه داشت که نوزاد در روزهای نخست هر نیم ساعت یکبار به شیردهی نیاز دارد و در طول شبانه روز به دفعات باید شیردهی انجام شود. مشاوره شیردهی باید روی نحوه صحیح شیردهی نظارت داشته باشد و توصیه های لازم به مادران داده شود. همچنین باید کنترل شود که نوزاد به درستی سینه مادر را به دهان گرفته و شیر می خورد. در دوره نوزادی فاصله هر دو نوبت شیردهی به نوزاد نباید بیش از یک ساعت و نیم باشد. علاوه بر شیردهی مکرر و صحیح
اطمینان از وضعیت درست شیرخوردن
تغذیه مناسب
و خواب و استراحت کافی مادر
در تولید شیر بیشتر برای نوزاد بسیار موثر است.
زردی ناشی از گرسنگی
آخرین نشانه گرسنگی در نوزاد گریه است اما مادران باید دقت داشته باشند که با دیدن علایم زیر حتما نسبت به شیردهی نوزاد سریعا اقدام نمایند.
مکیدن انگشت
دست بردن به سمت دهان
بی قراری نوزاد
در این زمان نوزاد نیاز به تغذیه با شیر مادر دارد که باید هر چه سریعتر توسط مادر به این نیاز وی پاسخ داده شود. گریه کردن نوزاد برای رفع گرسنگی بدترین چیزی است که می توان دید؛ زیرا برای کاهش زردی نوزاد و افزایش شیر مادر باید قبل از گریه نوزاد سیر شود. آموزش مادران جوان در این زمینه می تواند به کاهش زردی نوزاد کمک بسیار زیادی نماید. مادران باید اقدامات لازم در کاهش زردی نوزاد خود را از مشاوران آگاه فرا بگیرند و با این مسئله آشنا باشند.
نقش تغذیه با شیر مادر در کاهش زردی نوزاد
شیر مادر مهم ترین و اصلی ترین غذای نوزاد است و استفاده از موارد دیگر برای سیر کردن نوزاد می تواند در کاهش زردی نوزاد اشکال ایجاد نماید و یا حتی باعث افزایش آن نیز گردد. این کار باعث کاهش شیر مادر نیز می شود و مواردی مثل گرسنگی شدید و زردی را در نوزاد ایجاد نماید.
گاهی دیده می شود که به جای شیر از:
آب
آب قند
و یا شیر خشک
به عنوان جایگزین شیر مادر استفاده می شود.
همچنین شیرهای جایگزین مثل:
شیر دوشیده شده مادر
شیر دایه
شیر ذخیره شده انسان در بانک شیر
و یا فرموال
نیز تنها باید در مواقع ضروری و آن به ترتیب اولویت به نوزاد خورانده شود.
کاهش زردی نوزاد در خطر زردی
نوزاد در خطر زردی بسته به عواملی که باعث بروز زردی می شود نیاز به درمان پیدا می کند. به طور کلی می توان خطرات بروز زردی را به دو دسته زیر تقسیم نمود.
عوامل بروز زردی مرتبط با مادر
دیابت، ناسازگاری های خونی، عفونت های بارداری و …
عوامل بروز زردی مرتبط با نوزاد
از مهم ترین عوامل بروز زردی در نوزاد می توان به هماتوم، نارسی، زایمان به روش سزارین به خصوص به روش بی حسی نخاعی که گاهی باعث افزایش زردی در نوزاد می شود اشاره نمود. در صورتی که این عوامل با مشکلات بروز زردی ناشی از شیر مادر و یا گرسنگی نوزاد توام شود، می تواند سطح بالایی از بیلی روبین را باعث شود که کاهش زردی نوزاد را در این مواقع مشکل تر می نماید.
خواب آلودگی
نوزاد نارس
نشان دهنده افزایش زردی در نوزاد است که در این مواقع می توان با:
ماساژ مکرر سینه
دوشیدن شیر با دست یا با پمپ شیردوش
از همان ساعات اولیه تولد نوزاد و شروع شیردهی در ساعت ابتدایی تولد تا زمانی که شیر مادر به میزان کافی برسد و نوزاد از زردی ناشی از شیر مادر و گرسنگی در امان بماند از زردی پیشگیری نمود.
کاهش زردی نوزاد در نوزادان نارس
نوزادی که 37 هفته بارداری را طی نکرده باشد نوزاد نارس محسوب می شود و در این نوزادان احتمال بروز زردی بیش از سایر نوزادان رسیده و سالم است. همچنین این نوزادان در شروع تغذیه با شیر مادر مشکلات بیشتری دارند، زیرا توان کافی برای مکیدن سینه مادر را نداشته و این باعث می شود تا آن ها بیشتر در معرض خطر زردی گرسنگی قرار بگیرند. همچنین این نوزادان دارای کبد ضعیف تری بوده و قادر به دفع میزان بیلی روبین کمتری هستند. از این جهت بیلی روبین در خون آنها افزایش یافته و باعث بروز زردی می شود. برای کاهش زردی نوزاد می توان شیر دوشیده مادر را به نوزاد خوراند.
این کار باید به صورت مرتب انجام شود.
وزن گرفتن نوزاد و افزایش شیر مادر نقش مهمی در کاهش زردی نوزاد نارس دارد.
کاهش زردی نوزاد و خطرات بروز زردی
تصور نادرستی که از شیردهی وجود دارد این است که با افزایش زردی توسط شیر مادر آن را قطع می کنند در حالی که قطع شیر مادر باعث افزایش زردی در نوزاد می شود. برای رفع چنین مشکلی ارائه مشاوره های لازم به مادران ضروری است.
شیردهی می تواند به کاهش زردی نوزاد کمک بسیار زیادی نماید
و تمامی اقدامات لازم برای افزایش شیر مادر باید انجام شود.
نوزادان در معرض خطر زردی به سه دسته کلی زیر تقسیم می شوند:
نوزادان در معرض خطر زیاد
نوزادان در معرض خطر متوسط
نوزادان در معرض خطر کم
برای دریافت راهنمایی های بیشتر در زمینه راهکارهای کاهش زردی نوزاد می توانید به سایر مقالات ما مراجعه نمایید. کاهش زردی نوزاد توسط روش فتوتراپی یکی از امن ترین روش هاست. در صورتی که با شیردهی مکرر و انجام نکات لازم در این زمینه کاهش زردی نوزاد صورت نگرفت، می توانید با اجاره دستگاه زردی نوزاد در منزل یا دستگاه فتوتراپی بیمارستانی زردی نوزاد خود را درمان نمایید.