- توضیحات
- 147
ابتلا به زردی در نوزادان با زرد شدن پوست صورت، مخاط ها و سفیدی چشم ها خودش را نشان می دهد و علت آن رسوب ماده بیلی روبین در پوست و مخاط بدن نوزادان است. این، تعریف ساده و جامعی بود که دکتر همت یار، متخصص بیماری های کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی درباره زردی نوزادان ارائه داد، که در آن به بیشتر سوال های رایج درباره زردی نوزادان، پاسخ داده شده است.
تولد نوزاد همراه با شادی و لذتی که برای پدر و مادر به همراه دارد، دغدغه های خاص خودش را هم دارد، به خصوص وقتی والدین تولد اولین فرزندشان را تجربه کنند. آن ها از هر چیزی می ترسند و همه چیز آنان را نگران می کند. یکی از مواردی که روزهای اول تمام فکر و ذکر مادر و پدر را به خود مشغول میکند، زردی نوزاد است. وقتی اقوام و آشنایان برای دیدن نوزاد تازه متولد شده می آیند، هر کدام توصیه ای برای جلوگیری از زردی نوزاد می کنند؛ یکی می گوید لامپ مهتابی بگذارید بالای سرش، یکی دیگر توصیه به دادن شیر خشت می کند و... .
زردی بیماری نیست بلکه نوعی اختلال کبدی است که با بروز علائمی مانند: تغییر رنگ و زرد شدن پوست، سفیدی چشم و همچنین تغییر رنگ ادرار به زرد پررنگ گاهی هم قهوه ای که بتدریج و با افزایش عدد «بیلیروبین» مناطق دیگر پوست مانند شکم و اندام ها زرد می شود که ناشی از بالا بودن مقدار غلظت بیلی روبین خون است می باشد. در حقیقت این علائم زنگ خطری است برای فردی که دچار این مسئله شده است زیرا زمینه ساز سایر بیماری ها مانند بیماری های کبدی می شود.
کم کاری تیروئید می تواند یکی از عوامل اصلی در ایجاد زردی در بدن نوزادان باشد. در این مطلب در ارتباط با این مورد و روش های درمان زردی نوزادان صحبت خواهیم کرد. کم کاری تیروئید ناشی از چه چیزی است؟
برای اطلاع از میزان خطرناک بودن نوع زردی در بدن نوزادان ابتدا باید درجه زردی مشخص شود. اگر نوزاد در روزهای پس از تولد خود دارای درجه زردی 13 تا 14 و 15 تا 17 باشد بسیار خطرناک است. بیشترین درجه زردی را می توان 25 دانست. توجه نمایید که میزان درجه زردی در بدن نوزادان را پزشک می تواند با انجام آزمایشات و همچنین توجه به وضعیت فیزیکی نوزاد تشخیص دهد.
برای بسیاری از والدین این سوال وجود دارد که آیا ابتلا به زردی با جسیت نوزادان در ارتباط است یا خیر؟ بیشتر زردی در نوزادان پسر رخ می دهد یا دختر؟ با توجه به این مسئله که بیماری فابیسم در پسران بیشتر از نوزادان دختر دیده می شود، در نتیجه زردی در پسران نیز بیشتر به وقوع می پیوندد. بیماری فابیسم سبب لیز شدن گلبول های قرمز خون در بدن نوزاد می شود.
زردی نوزادان از بیماری هایی است كه گاهی به طور جدی برای نوزاد و والدین دردسر ساز می گردد. به طور کلی بیش از 70 درصد نوزادان در روزهای اولیه تولد دچار زردی می شوند و معمولاً آمار زردی در نوزادانی زودرس حدود 80 درصد افزایش می یابد. زردی نوزادان به صورت بیرنگ یا زرد شدن پوست بدن و چشم ها آغاز می شود که نتیجه افزایش میزان ماده زرد رنگی به نام بیلی روبین در خون است و باعث تجمع این ماده زیر پوست نوزاد و زرد شدن آن می گردد كه اغلب این رنگ پریدگی و زردی نوزادان تا بالای قفسه سینه گسترش می یابد.
بیلی روبین اصلی ترین دلیل ایجاد زردی در بدن نوزادان است. برای کسب اطلاعات بیشتر نسبت به زردی و اطلاع از روش های درمان زردی در بدن نوزادان باید بتوان مکانیسم بیلی روبین را شناخت و حتی در مورد پیشگیری از بروز زردی در نوزاد نیز گام های بسیار مهمی برداشت. بیش از 60 درصد نوزادان تازه متولد شده به زردی مبتلا می شوند و این میزان در نوزادان نارس به هشتاد درصد می رسد. برای درمان بهتر زردی در نوزادان باید عامل و عوامل زردی را شناخت تا بتوان بهترین روش پیشگیری و یا درمان را انتخاب نمود.
اجاره دستگاه زردی نوزاد، راھی قطعی، سریع و یک روش علمی و موثر در درمان زردی محسوب می شود.